Krajina s výhľadom

29.2.2012 - Čo priniesla výuka nemeckého jazyka v materských školách

22.03.2012 21:24

Od decembra 2009 pracujem v rámci projektu IB_KE ako lektorka nemeckého jazyka v nasledujúcich MŠ – MŠ Kostolište, MŠ Jakubov, MŠ Studienka a MŠ Malé Leváre.

Počas celého roka sme sa s deťmi hravou formou zoznamovali s nemeckým jazykom. Naučili sme sa pozdraviť pri stretnutí a pri rozlúčke, predstaviť sa a opýtať sa na meno svojich kamarátov, poznáme už všetky farbičky a vieme sa všetci spočítať. Postupne sa oboznamujeme aj s ďaľšími nemeckými výrazmi z rôznych oblastí a vytvorili sme si aj vlastné rituály. Spolu so mnou sa na výuke zúčastňuje aj náš maskot „Hrošík Timo“, ktorý sa už stal našim neoddeliteľným spoločníkom. Na začiatku každého stretnutia sa všetci vzájomne pozdravíme, vyberieme si jedno dieťatko, ktoré nás spočíta a do počítania zapojíme postupne aj ostatné deti, aby to ovládali. Najmenšie deti si ešte pomáhajú s prštekami na ruke, ale šikovní predškoláci už počítajú bezchybne ako v rodnom jazyku. Potom sa oboznámime s konkrétnou témou, ktorá nás čaká a ktorá vo väčšine nadväzuje na témy, ktoré deti preberajú v daný týždeň v tej – ktorej škôlke. Naša výuka prebieha hravou formou, prostredníctvom obrázkov, knižiek, figúriek, pexesa, rôznych hier, deti si sami môžu niekedy vyskúšať aj rolu lektora  a pod. Niektoré témy sú u detí mimoriadne obľúbené a tým by sa venovali aj každý týždeň, ako napr. téma rodiny, kedy si deti vkladajú do papierového domčeka obrázky členov rodiny a všetkých pomenujú v nemeckom jazyku, príp. hra na farby, keď si vždy ukryjeme jednu farbičku a deti ju hádajú, samozrejme tiež v nemčine. Túto hru si obmieňame aj s inými témami.

V týchto dňoch je všade samozrejme témou číslo jeden – téma Vianoc. Pri tejto príležitosti sa postupne učíme nemecké riekanky o Mikulášovi, Ježiškovi, vianočné pesničky ( pomáha mi malý detský klavír, ktorý je tiež súčasťou každej výuky ), ktoré by sme veľmi radi odprezentovali na vianočných besiedkach našim rodičom, či starým rodičom. S veľkou radosťou sme sa zahrali na Mikuláša – „Nikolausa“, ktorý mal pre každé dieťa sladkú odmenu za peknú nemeckú riekanku. Veľmi obľúbené sú aj pesničky O pozdravoch a O ľudskom tele.

Vždy sa na každé spoločné stretnutie tešíme, pretože nás to vzájomne obohacuje a radosť detí pred každou výukou je pre mňa dostatočnou odmenou.

 

Ing. Lenka Vošková, lektorka nemeckého jazyka

Enviropark Pomoravie n.o., Hlavná 67, 900 61 Gajary

 

Projekt podporený z prostriedkov EÚ

V rámci Programu ETS 2007-2013 – Projekt IB-KE

SK_AT 081105_N00031

© 2012 Všetky práva vyhradené.

Tvorba web stránok zdarmaWebnode